Back to All Events

Prova-på naturlig färgning på Klimatfestival

  • Vintervikens Trädgård 30 Vinterviksvägen Stockholm, Stockholms län, 117 65 Sweden (map)

Under klimatfestivalen ‘What’s next’ kan du prova-på naturlig färgning lördagen 31 augusti kl 12, 14.30 och 17.30 - PLATS: Vintervikens trädgård, Glashuset och precis utanför.

FB-event: https://www.facebook.com/events/220932472127684/

Vill du bli inspirerad till handling kring klimatet?
Vill du uppleva hur trädgården i sig är ett rum som ger plats till reflektion och inspiration till ett hållbart samhälle?
Gillar du färg, kläder och mode?

Textil- och modebranschen producerar nästan 5% av all koldioxid som kommer av mänsklig aktivitet – mer än flyg- och vattentransporter tillsammans! Och så tillkommer stor skadlig miljöpåverkan genom den enorma vattenförbrukningen vid tillverkningen, produktion av syntettyger av olja, skadliga kemikalier vid odling av bomull, färgning med mera. Snabbmodet som det ser ut idag under produktion, distribution och konsumtion är helt enkelt inte bra för vår planet.

Vet du att du är omgiven av möjligheter till färg? Vill du prova-på att använda den på ett klimatsmart och miljövänligt sätt på tyger?
Kan ett plagg rädda världen? Kan mode vara demokratiskt? Kan mode vara en positiv samhällskraft? – hur skulle det i så fall se ut?

±Easy Piece är ett försök till svar, där vi strävar efter att bli en kreativ kraft till en bokstavligt talat mjuk förändring. Att generera schyssta plagg som är i omlopp länge som kan bytas, lånas, lagas och hyras – långsam klädkultur.

På Klimatfestival -what´s next? kan du på denna prova-på få en inblick i naturlig färgning på en experimentell workshop med Petra, kreatör, färgare och fotograf.

Tillsammans förvandlar vi "skräp" som till exempel överblivna lökskal, blomblad, rödkål, blåbär och rostiga spikar till skatter i form av färg på tyg. Resultaten blir oväntade och unika. Grunden ligger på så kallad paketfärgning (på engelska bundle dyeing) där vi färgar på provbitar och bitar till plagget Easy Piece. Även klassiska växtfärger som krapp och koschenill finns att använda.

Målet med workshopen är att inspirera och öppna dörren till en värld av färger och uppmärksamma hur kläder kan bli mer klimatsmarta och miljövänliga. En miniutställning om konceptet Easy Piece med inspel kring ämnet klimat-och miljöpåverkan från klädbranschen hittar du i Glashuset på Klimatfestival -what´s next?

OBS! Du behöver avsätta ca 1,5 - 2 timmar, men kan gärna gå iväg och kolla på resten av festivalen under någon timme. Du kan självklart titta in i Glashuset utan att gå workshopen.

TID OCH PLATS
Lördag 31 augusti:
pass 1 = kl 12-ca 14
pass 2 = 14.30 - ca 16.30
pass 3 = 17.30 - ca 19.30. OBS! Se Simplesignup för pass att boka.
Vi håller till ute vid uppehåll och i Glashuset vid regn i Vintervikens trädgård.

Kostnad: 100 kr
Säkra din plats genom anmälan (biljett per pass): https://simplesignup.se/event/154675-naturlig-faergning-paa-tyg?fbclid=IwAR3LK5RE3TT-Qaj-FIGO4ds0gaWMFk1bppa391lTfEzG-c5kyCIdrJyETwQ

Drop-in endast i mån av plats!

Ingår i workshopen
Färgmaterial, tillgång till att titta i böcker om färgning, provbitar som du senare kan till exempel brodera på eller sy på som en patch på en t-shirt och delar till Easy Piece som kommer ställas ut 5-8/12 på Easy Piece Collaboratory på Fiberspace Gallery.

VARMT VÄLKOMMEN!

____________________________________
Mer information om färgning av tyger
Före 1850-talet var alla garner och tyger färgade på naturligt sätt – med växter, jordpigment och även djur som koschenill-löss och snäckor och en för oss idag nästan ofattbar kunskap om hur dessa naturliga ämnen kan färga textil på ett sätt som inte skadar naturen lika mycket som många syntetiska färger. Att vara textilfärgare var i flera tusen år ett ofta manligt yrke med hög status. När de syntetiska textilfärgerna kom på 1800-talet gick mycket av kunskapen förlorad på många håll. Nu på 2000-talet försöker vi återta kunskapen och utforskar hur vi kan färga på ett mer hållbart sätt.

Genom att sakta ner, stanna upp och lägga märke till vad vi har omkring oss, blir vi medvetna om möjligheterna vi omges av till att skapa färg på textil. Att färga naturligt är att göra rum för långsamma, oförutsägbara processer som speglar livet självt.

________________________________________
Vem är slow creations?
Det är Petras artistnamn, baserad i Stockholm. Sommaren 2014 hon Sveriges första universitetskurs i naturlig experimentell färgning på Högskolan för design och konsthantverk (på Stenebyskolan, Dalsland). Hon är medlem i Stockholms läns hemslöjdsförening.
Titta gärna in på slow creations Instagram: https://www.instagram.com/slowcreations/

slow creations har exempelvis samarbetat visuellt med musiker som a gilbert play och genom färgning med banden bob hund (http://bobhundshop.se/products/grupparbeten) och Cardiff (Orange, Kalifornien).

Hon är också teammedlem i http://www.refashionrefood.org/ och har hållit workshops sedan 2015 i bland annat Stockholm, Borås, Piteå , Göteborg, Tokyo och Berlin.

ReFashionReFood är ett internationellt do-it-yourself-nätverk av formgivare, konstnärer, forskare, studenter och aktivister som jobbar kreativt på gräsrotsnivå för att ställa om från ohållbar, snabb massproduktion och konsumtion av kläder och skräpmat till autentiska kläd- och matkulturer med förankring i livskvalitet och identitet. ReFashionReFood arrangerar återkommande events bland annat i Berlin, men även i Sverige. Sedan ett par år är Petra även med i ±Easy Piece-rörelsen.